Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Familie Pranger

We wisten op dat moment nog niet wat we met de loods gingen doen.
Een half jaar later kwamen mijn moeder en stiefvader in woningnood en aangezien mijn stiefvader zwaar hartpatiënt is, kwam bij ons het idee op om van de loods een mantelzorgwoning te maken. We hebben vervolgens gewacht tot 1-11-2014 toen de wetswijziging kwam voor mantelzorgwoningen en zijn toen gestart met verbouwen. Het is uiteindelijk een prachtige Zweedse woning geworden en mijn ouders wonen er met veel plezier.
 
We liepen nog wel tegen wat praktische problemen aan. De gemeente heeft op alle fronten steeds medewerking verleend, dus dat was een positieve ervaring voor ons. Eind vorig jaar werden er opeens afvalcontainers bij de mantelzorgwoning geplaatst en aan het einde van het kwartaal ontvingen mijn ouders een aanslag afvalstoffenheffing. Daartegen heb ik toen bewaar gemaakt aangezien de gemeente in eerdere gesprekken duidelijk had aangegeven dat de mantelzorgwoning een bijgebouw van ons huis zou zijn ongeacht het feit dat het een eigen huisnummer heeft en op een eigen kadastraal perceel staat. Immers, zo zeiden ze: de hoofdwoning die erbij hoorde, hadden we afgebroken dus ons huis was nu de hoofdwoning. Met die argumenten aangehaald, werd mijn bezwaar toegekend.
Voor wat betreft de gemeentelijke belastingen ging het allemaal wat moeizaam. De gemeente kon moeilijk de waarde bepalen van het geheel en de taxatieverslagen die bij de WOZ aanslag horen, lijken nergens op. Nu dat de woning sinds december 2015 helemaal klaar is, duurde het tot augustus (vorige maand dus) voordat we de OZB aanslag ontvingen met daarin de nieuwe WOZ waarde.  
 
We lopen nu tegen een probleem aan, waarvan ik vermoed dat jullie daar ook mee geworsteld hebben. Op onze eigen woning zit een hypotheek en de renteaftrek en de waarde (voor de hoogte van de eigen woning forfait) vallen onder box 1. De mantelzorgwoning en de eventuele schulden die hiervoor gemaakt zijn, vallen onder box 3. Maar.... omdat de gemeente alles als 1 geheel ziet, is er maar 1 WOZ waarde en die waarde wordt niet gesplitst. Ik heb tot dusver er rekenmethodes op nagehouden om de waarde van de mantelzorgwoning te berekenen, maar het voelt als gestuntel. Ik ben binnenkort van plan om eens met de belastingdienst te gaan overleggen, maar wilde eerst eens verhaal bij jullie halen en informeren naar jullie ervaringen. Krijgen jullie van de gemeente ook 1 WOZ waarde voor alles? Hoe regelen jullie dit met de belastingaangifte?
 
Wij wachten nog op de definitieve beschikking over 2014. Die moet duidelijkheid geven. Zodra die er is wijden we een speciaal artikel aan de problematiek met de Belastingdienst. (F.B.)